Premier padel vs APT (A1) padel tour? Welk niveau is hoger?

De Premier Padel is een internationaal padelcircuit georganiseerd door de International Padel Federation (FIP) en gesteund door de Professional Padel Association (PPA). Qatar Sports Investments (QSI) en de tennisfederatie van Qatar (QTF), beide onder leiding van Nasser Al-Khelaïfi, voorzitter van Paris Saint-Germain, zijn de sponsors.

Het circuit is gestart in 2022 en omvat momenteel drie categorieën evenementen:

  • Majors (2000 punten voor de FIP-ranking en 525.000 euro aan prijzengeld).
  • P1 (1.000 FIP-rankingpunten en 300.000 euro aan prijzengeld).
  • P2 (500 punten voor de FIP-ranking en 150.000 euro aan prijzengeld).

Op dit moment is er alleen competitie voor mannen, en het is onduidelijk of er plannen zijn om de vrouwencategorie toe te voegen.

Het Premier Padel-circuit begon parallel aan het World Padel Tour-circuit en creëerde wereldwijd opschudding door een conflict met de World Padel Tour. Sommige spelers met exclusieve contracten bij de World Padel Tour namen deel aan Premier Padel, wat leidde tot beschuldigingen van machtsmisbruik door de FIP en spelers tegen de WPT bij de Europese Commissie.

Ondanks deze geschillen slaagde Premier Padel erin om een seizoen 2022 te organiseren met 6 hoogwaardige toernooien met de aanwezigheid van de beste spelers in de World Padel Tour-ranking. Na dit succes zijn er 10 categorie 1-evenementen gepland voor het seizoen 2023, en hoogstwaarschijnlijk zullen er in 2024 in totaal 25 toernooien zijn. Hiermee komt het Premier Padel-circuit zeer dicht in de buurt van de World Padel Tour.

De acceptatie van dit nieuwe circuit door de fans is uitstekend, zowel door degenen die de locaties bijwonen als degenen die alle activiteiten op afstand volgen. Daarom kun je de Premier Padel-toernooien live volgen op YouTube en andere sporttelevisiekanalen zoals ESPN.

Wat betreft het prijzengeld van de Premier Padel-toernooien, bijvoorbeeld in het toernooi in Doha in 2022, werd in totaal €525.000 verdeeld, een absoluut record in de wereld van padel. Dit betekende dat elke speler in het winnende duo ongeveer €25.000 mee naar huis nam.

A1 Padel (voorheen bekend als APT Padel Tour)

Vanaf 2023 is A1 Padel de nieuwe naam voor de APT Padel Tour. De APT Padel Tour werd opgericht in 2020 door het bedrijf Monte Carlo International Sports en de Monegaskische zakenman Fabrice Pastor. Het doel was om het competitieniveau op het Amerikaanse continent te verbeteren, infrastructuur te verbeteren en meer prijzengeld toe te kennen aan toernooien.

De afkorting APT stond voor “American Padel Tour”. In 2021 breidde het circuit dankzij de steun van de Continental American Padel Federation (CAPF) en de Federation of European Padel (FEPA) uit naar het Europese continent, met deelname van 772 professionele spelers (615 mannen en 157 vrouwen) uit 26 landen, in meer dan 40 toernooien georganiseerd in 11 landen.

Momenteel bestaat het circuit uit 5 verschillende categorieën: Junior, Future, Open, Masters en Grand Masters, waarbij de laatste 3 de belangrijkste zijn. Dit jaar worden de toernooien gespeeld in Europa, Afrika en het hele Amerikaanse continent.

Wat betreft het prijzengeld: in de Open-categorie toernooien bedraagt het totale prijzengeld ongeveer €90.000, zeer dicht bij de €98.076 van de World Padel Tour. Voor de Masters liggen beide circuits rond de €110.000.

Naast het organiseren van hoogwaardige toernooien streeft A1 Padel er ook naar om padel wereldwijd te verspreiden en de professionalisering ervan te consolideren. Hiervoor worden fondsen toegewezen aan de verenigingen van elk gastland voor de installatie van banen in openbare centra (scholen, parken, enz.) en de organisatie van trainingscursussen op verschillende gebieden.